V areálu, kde jsou největší nádrže pohonných hmot v Česku, hoří. Škody jdou do desítek miliónů

ČTK

luš

Výbuch a požár autocisterny v areálu společnosti Čepro v Loukově na Kroměřížsku způsobil podle předběžných odhadů škodu 50 až 70 milionů korun. Novinářům na místě to dnes večer řekl generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Neštěstí podle něj způsobil požár vozidla jednoho ze zákazníků, od kterého chytly další tři autocisterny. 

„Vyhořely tisíce litrů pohonných hmot,“ řekl Duspěva. Ujistil ale, že nejsou ohroženy ani pohonné hmoty ve skladovacích nádržích ani státní hmotné rezervy ropných produktů.

„Podle našich informací došlo někdy okolo 16:00 k zahoření u vozidla našeho zákazníka. Videozáznam, který máme k dispozici, je nyní předmětem vyšetřování. Od tohoto vozidla, cisterny, se požár rozšířil na další tři autocisterny, dvě z nich vybuchly,“ řekl Duspěva. Čepro se podle něj chystá na spuštění výdeje paliv v nouzovém režimu.

Čepro je státní firma, která pro Správu státních hmotných rezerv skladuje ropu a ropné produkty. Sklady má kromě Loukova i jinde v ČR. Právě v Loukově jsou čtyři největší nádrže na pohonné hmoty v Česku, požár je ale podle firmy ani hasičů neohrožuje. Každá z těchto obřích nádrží má kapacitu 35.000 metrů krychlových. Mluvčí firmy Čepro Lenka Svobodová na dotaz ČTK uvedla, že požár se týkal výdejního zařízení v areálu.

Přichází nový typ vazalství a Češi to cítí, blíží se důležité rozhodnutí, říká Pavel Fischer

sinfin.digital