V Česku přibývá zákazů koupání, nově ho hygienici vyhlásili na Brněnské přehradě

ČTK

mst

Zákazů koupání v přírodních koupalištích v ČR přibývá. Nově ho hygienici vyhlásili na Brněnské přehradě a v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku. Kvůli sinicím platí zákaz koupání například také v rybnících Sykovec na Žďársku, Černý na Jihlavsku, Rosnička na Svitavsku a dočasně i v tábořišti Podolsko u orlické nádrže. Některá další místa hygienici ke koupání nedoporučují. Většina českých koupališť má ale stále vodu ke koupání vhodnou.

Zákaz koupání na Brněnské přehradě se týká všech pěti sledovaných koupališť, a to Rokle, Rakovce, Kozí horky, Osady i Sokolského koupaliště. Voda v přehradě se zhoršovala každý týden, důvodem byl brzký nástup teplého počasí, které sinicím vyhovuje. Podle Miroslava Staňka z krajské hygienické stanice nemuseli hygienici na jižní Moravě sáhnout k zákazu koupání několik let.

Poprvé za 14 let platí zákaz koupání i v jezeře Chmelař, a to přesto, že se tamní voda každoročně kazí dříve než v jiných přírodních nádržích v kraji. Lidé ubytovaní v místním kempu tak budou muset za koupáním cestovat. V Podolsku na Orlíku se kvalita vody zhoršila extrémně, množství sinic přesahuje desetinásobek povolených hodnot. Sezonu kvůli špatné kvalitě vody ukončilo koupaliště ve volné přírodě Dolce u Trutnova.

KSČM je demokratická strana, vládnout s Babišem je správné pro Česko, říká expremiér Špidla

sinfin.digital