V EU si musíme stát za svým, vykreslují nás jako kverulanty, říká pro INFO.CZ nový „pan Evropa"

Lucie Bednárová

V Evropské unii neustále přetrvávají ekonomické i sociální rozdíly mezi starými a novými členy, k nimž patří i Česká republika. Nahrává to stereotypům, kterých se jen obtížně zbavujeme. Česko by proto mělo v EU vysvětlovat své důvody a stát si za svým názorem. „Česká republika může a zvládne být rovnoprávným členem. Musíme si to ale odpracovat, protože to není automatické a zadarmo. Projekt EU má smysl a je dobře, že se ho účastníme,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ nový státní tajemník pro evropské záležitosti ekonom Aleš Chmelař. Jak by se mělo Česko postavit k migrační politice EU? Co mu hrozí v případě brexitu? A čeho se vyvarovat v komunikaci s Bruselem? I o tom se v rozhovoru mluvilo. 

Státním tajemníkem pro evropské záležitosti jste se stal ve svých necelých třiceti letech, což si vysloužilo kritiku ze strany některých českých politiků. Co byste jim vzkázal?

To, že má někdo potřebu útočit na můj věk, vnímám jako nedostatek argumentů. Jestli mě chce jako státního tajemníka někdo kritizovat, ať to dělá na základě mé práce, ne věku. Česká republika v Evropě potřebuje nové řešení a věřím, že je dokážu přinést.

Máte za sebou první vrcholná jednání, kterých jste se účastnil po boku premiéra Bohuslava Sobotky s evropskými státníky. Jaké to je nést na svých bedrech odpovědnost za vztah Česka a EU?

Funkci jsem znal už před tím, protože jsem v sekci pro evropské záležitosti na Úřadu vlády pracoval již delší dobu a vím tedy moc dobře, co obnáší. Současná situace v Evropě je složitá. A to není fráze. Potřebujeme rozbít stereotypy a odblokovat určitá témata. To se nám nepovede, pokud nepřijdeme s novým pohledem.

Babiš je osvícený génius, lidé ho milují, poslanci ANO jsou elitní klub, říká Martin Komárek

sinfin.digital