V přijímačkách na střední byla chyba. V nejistotě jsou děti i školy, výsledky se zatím nevyhlašují

ČTK

Blesk.cz

raz

V jednotných přijímacích zkouškách na osmiletá gymnázia byla chyba. Uvedly to dnes servery Deník.cz a Aktuálně.cz. Týká se ohodnocení jedné úlohy v testu z českého jazyka a literatury. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které zkoušky organizuje, žádá ředitele škol, aby zatím výsledky zkoušek nevyhlašovali. Podle ministerstva školství ale zřejmě nebude nutné testy opakovat, kompletní opravené výsledky budou v informačním systému nejpozději v sobotu ráno.

Na základě dodatečné analýzy Cermat odhalil chybu v testu z češtiny pro druhý řádný termín u úlohy číslo 12, citoval Deník.cz ředitele Cermatu Jiřího Zíku. Klíč řešení úloh původně uváděl, že správná je ve zmíněné úloze jen odpověď B, ale dnes Cermat podle Aktuálně.cz zjistil, že správná je i odpověď C. Chybu předtím neodhalily dvě komise, které testy prověřovaly.

Ministerstvo školství uvedlo, že někteří žáci mohou získat navíc bod oproti původnímu hodnocení. Školy, u kterých se změna v hodnocení může dotknout celkových výsledků přijatých uchazečů, Cermat ještě dnes večer kontaktoval. Nyní generuje výsledkové dokumenty všech uchazečů o obory osmiletých gymnázií.

sinfin.digital