V zahraničí si ťukají na hlavu, když vidí, jak povolujeme stavby, říká ministryně Dostálová

Nový stavební zákon vyvolává značné emoce. Česko se přitom v délce stavebního řízení propadlo mezi nejhorší státy světa a v podstatě ani kritici legislativy nepopírají, že změna je nutná. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová věří, že právě současný návrh zákona je ten ideální, na němž se shodne vláda i s opozicí. 

Jaké jsou šance, že nový stavební zákon projde v současné podobě a skutečně se dočkáme kratšího schvalování nových staveb?

Pokud bychom tento reformní zákon nebyli schopni prosadit, byl by to velmi špatný signál pro občany. Nastavili jsme spolupráci s opozicí a shodli jsme se na tom, že všichni sledujeme stejný cíl, což je rychlejší stavební řízení. Tam, kde je vůle, je i cesta.

Lidi asi úplně nezajímá, že developeři budou mít po schválení zákona jednodušší život. Co se změní pro běžného občana, který si chce postavit domek?

Pokud budete mít souhlas souseda a budete stavět v dostatečné vzdálenosti od jeho pozemku, tedy splňovat předepsané standardy, nebudete ani potřebovat stavební povolení. Pokud ovšem budou dotčeny veřejné zájmy, stavba bude vyšší než okolí nebo bude clonit sousedovi, tak bude povolení potřebovat.

Stěžovala si mi jedna paní, že není schopna za více než rok získat stavební povolení ke svému domu, protože soused dává další a další stížnosti. To už nebude možné. Zásadní změnou je, že budeme mít jen jedno řízení a každý se bude moci vyjádřit jen jednou. U jednoduchých staveb rodinných domků by měl žadatel do 30/60 dnů znát finální stanovisko stavebního úřadu.

Nejvíce se hovoří o takzvané fikci souhlasu a je to pravděpodobně největší změna proti současnosti. Co to přinese?

Týká se to takzvaných dotčených orgánů, tedy např. památkáři, hasiči či hygiena. Zkrátka všichni ti, co se ke stavebnímu řízení vyjadřují. V současnosti mají ve správním řádu lhůty, ale nikdo je nedodržuje. Zatímco občané musí vůči státu splnit všechno naprosto přesně, stát nemusí plnit nic. Nově bude platit, že dotčený orgán souhlasí bezpodmínečně, pokud se nevyjádřil během stanovené lhůty. Je to stejné jako u pošty. Když si nevyzvednete zásilku během deseti dnů, je automaticky brána jako doručená.

Není to nebezpečné ve chvíli, kdy se třeba stavební úřad z důvodu personální či jiné nouze prostě rozhodne nekonat?

Fikce souhlasu závazného stanoviska a automaticky vygenerované povolení jsou dvě různé věci. Fikce souhlasu znamená, že pokud se dotčený orgán nevyjádří v požadované lhůtě, bude vydáno souhlasné stanovisko bez podmínek. Automaticky vygenerované stavební povolení je jen opatřením proti nečinnosti úřadu. Není zkrátka možné, aby úřad nečinil ve lhůtách, které stanoví zákon. Bude mít 30 dnů na vydání povolení, a pokud se tak nestane, ze žádosti se automaticky vygeneruje stavební povolení. To je ovšem kvazi povolení. V ten moment to totiž uvidí nadřízený úřad, vstoupí do toho a ve výsledku musí takto vygenerované povolení potvrdit. Důležité je zabránit ping pongu, aby si to mezi sebou úřady pořád dokola nevracely. Jsou tam samozřejmě opravné nástroje, jako je odvolání a přezkum.

Kritice čelí i způsob, jakým zákon vznikal. Na starosti jej měli lidé kolem Hospodářské komory a právníka Františka Korbela. Na INFO.CZ jsme psali, že nám na tom nepřijde nic nestandardního, nicméně proč se tak stalo? Existuje nějaký zahraniční příklad, kterým jste se inspirovali?

Konzultovali jsme to s mnoha kolegy v zahraničí. Nikdo nemá ve stavebním řízení takový chaos jako my. Rakušané mají třeba osm dotčených orgánů a my jich máme 49. Oni si ťukají na hlavu a sami říkají, že musíme změnit celý systém. Za druhé nikdy nebudu plivat na spolupráci s Hospodářskou komorou. Jsem ráda, že s námi na přípravě zákona spolupracoval někdo, kdo to pak využívá v praxi. Když to píšou jenom úředníci od stolu, tak už máme 26 novel a podívejte se, kam jste to dotáhli. Zaplaťpánbůh, že Hospodářská komora nám nastavila zrcadlo.

sinfin.digital