Vazby Petříčka na Pocheho Zemanovi nevadí. Má slušné kvalifikační předpoklady, říká prezident

ČTK

lup

Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Tomáš Petříček má slušné kvalifikační předpoklady pro tuto funkci, mohou být důležitější než jeho vazba na europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). Novinářům to na závěr návštěvy Olomouckého kraje řekl prezident Miloš Zeman, který předchozí nominaci Pocheho na ministra zahraničí odmítl. Uvedl také, že o tom, zda Petříčka ministrem skutečně jmenuje, se rozhodne po schůzce s ním.

"Pan Petříček má poměrně velice slušné kvalifikační zázemí. To je možná pro jeho budoucí dráhu důležitější než jeho vazba na pana Pocheho," řekl Zeman. Petříček byl v minulosti asistentem Pocheho v Evropském parlamentu, od srpna je politickým náměstkem ministra zahraničí. Ministerstvo dočasně vede předseda ČSSD a minstr vnitra Jan Hamáček.

Sociální demokracie původně navrhla na šéfa diplomacie Pocheho, později představitelé strany několikrát zopakovali, že na nominaci trvají, přestože ji Zeman odmítl. V polovině září ale Hamáček oznámil, že novým kandidátem na ministra zahraničí bude Petříček a že požádal premiéra Andreje Babiše (ANO), aby předložil prezidentovi návrh na Petříčkovo jmenování.

sinfin.digital