Vážné problémy s bydlením mají desítky tisíc Čechů. Nejhorší situace se neřeší, říká Lesák

V provizorním bydlení, nevyhovujícím bytě nebo úplně bez domova bylo loni v Česku 83 tisíc lidí, celkem 54 tisíc domácností. V ubytovnách žilo i 2 300 rodin s dětmi, tedy téměř čtvrtina z těch ve vážné bytové nouzi. To a mnohé další vyplývá ze Zprávy o vyloučení z bydlení za rok 2018, s jejímž spoluautorem a ředitelem Platformy pro sociální bydlení Vítem Lesákem mluvil reportér INFO.CZ Vratislav Dostál.

Tento týden jste zveřejnili vůbec první Zprávu o vyloučení z bydlení. Jaké zjištění vás nejvíc překvapilo?

Co nás překvapilo, byla například regionální koncentrace. Vyloučení z bydlení není rovnoměrně rozloženo, naopak se týká relativně malého počtu obcí. Současně se to netýká jen Ústeckého či Moravskoslezského kraje, o kterých se často mluví. Na prvním místě je totiž Praha, kde se to týká skoro deseti tisíc domácností ze čtyřiapadesáti tisíc.

Jsou tam velká krajská města, například Olomouc. Obecně lze říct, že se to často týká měst, o kterých se v této souvislosti nemluví, a především, která to vůbec neřeší. Myslíme si proto, že by se stát měl na tuto regionální koncentraci zaměřit a pomoc by měl speciálně cílit právě na tato města. Překvapilo nás také, že dvě třetiny z těchto pětadvaceti měst, kde žijí dvě třetiny rodin v závažné bytové nouzi, vůbec situaci neevidují.

Uhlová, Rychlíková, Prokop: Pokud nevyřešíme exekuce, můžeme to jako společnost zabalit

sinfin.digital