Ve středních Čechách vypukla epidemie žloutenky. Může se šířit dál, nevylučují hygienici

luš

Hygienici dělají vše pro to, aby se ve Slaném na Kladensku dále nešířila žloutenka typu A. Nemocní jsou izolovaní a základní školy dostaly pokyn, aby nepořádaly hromadné akce. Zároveň by se mělo na školách častěji uklízet a používat dezinfekce. Epidemie většího rozsahu přesto není vyloučena, řekla novinářům ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová.

Žloutenkou ve Slaném onemocnělo už 18 lidí. Většinou pocházejí z komunity obývající bývalý areál pekáren v Pražské ulici, další nemocní s nimi byli v úzkém kontaktu.

„Máme tam epidemii. Krajská hygienická stanice tam činí všechna opatření, aby se nemoc dál nešířila. Samozřejmě může z toho vzniknout epidemie mnohem většího charakteru, nemohu říct, že se to nestane, ale děláme všechna opatření na naší straně, abychom ty lidi izolovali, aby byli léčeni na infekčním oddělení, a došetřujeme kontakty, které s nimi byly ve styku,“ uvedla Rážová.

Hygienici loni ve středních Čechách zaznamenali 26 epidemických výskytů, meziročně o čtyři více. Připadalo na ně 1318 nemocných. Šlo například o salmonelózu nebo takzvaná norovirová onemocnění, při nichž mají lidé průjmy a zvracejí. Region ale nepostihla žádná zásadní epidemie, jako tomu bylo například na jižní Moravě. Ve středních Čechách bylo podle Rážové loni hlášeno 267 případů infekční žloutenky typu A, dále 52 onemocnění klíšťovou encefalitidou nebo 481 případů lymeské boreliózy.

sinfin.digital