Ve Studénce vznikne bezpečnější železniční přejezd za 700 milionů

ČTK

mst

Bezpečnější mimoúrovňový železniční přejezd ve Studénce na Novojičínsku, kde se v roce 2015 srazil vlak s kamionem a tři lidé zemřeli, bude stát odhadem 700 milionů korun. Ministerstvo dopravy ještě o prázdninách posoudí záměr projektu nahrazení železničního přejezdu mimoúrovňovým křížením. Záměr vyhotovila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Podmínkou pro schválení záměru je podle SŽDC souhlasné stanovisko zastupitelů Studénky ke změně územního plánu města. Starosta města Lubomír Šobich ČTK řekl, že zastupitelé se k projektu vyjádří do nejdříve. „Je to v našem zájmu,“ uvedl. Pokud podle něj ministerstvo dopravy podklady schválí v srpnu, teoreticky se jimi může zabývat ještě zářijové zastupitelstvo. „Pokud by se to nestihlo, bude to řešit v prosinci už nově zvolené zastupitelstvo,“ řekl starosta.

Podle plánů má být projekt realizovaný v roce 2020 a náklady na něj se odhadují v řádech stovek milionů korun. Podjezd by měl být určen jen pro chodce, osobní dopravu a cyklisty. Ještě předtím proto musí být zajištěn odklon nákladní dopravy po nové silnici. Její stavba se ale ještě řeší.

Krade Babiš Pirátům úspěchy? Štve mě to, s opisováním zjevně problém nemá, říká Ivan Bartoš

sinfin.digital