Velká armádní kauza zavání ostudou žalobců: zatajené posudky a překroucené odposlechy

lup

Měla to být velká armádní kauza, ve které šlo o možnou několikamilionovou škodu a vysoké tresty vězení, aktuálně to ale vypadá na ostudu vyšetřovatelů. Prosincový verdikt v případu kolem generála Vladimíra Halenky je totiž tvrdou kritikou práce žalobců z Vrchního státního zastupitelství v Praze a policejních vyšetřovatelů. Má mimo jiné jít o zatajené posudky nebo absurdně zkreslené odposlechy. Upozornil na to server iDNES.cz.

Pro státní zástupce to není nijak příjemné čtení. Při práci na citlivé kauze podle soudu naprosto selhali a jejich renomé trpí. Případ se týká let 2009 až 2013, kdy podle policie ve vedení armády, na ministerstvu obrany a u firem známého zbrojaře Jaroslava Strnada fungovala dohoda, na jejímž základě se vyřazovaly a následně pod cenou prodávaly části armádní techniky.

Vyšetřovatelé popsali systém, kdy si Strnadovy firmy vybraly konkrétní díly a jejich poptávka se přes státní podnik VOP CZ dostala k vedení armádní logistiky, tedy ke generálovi Vladimíru Halenkovi. Ten díly údajně označil za nepotřebné a úředníci je následně přes VOP CZ výhodně přeprodali Strnadovu zbrojařskému impériu.

Houellebekova brutální vize úpadku Evropy sklízí obdiv. Jeho nejlepší kniha, shodují se média

sinfin.digital