Více než čtvrtstoletí od rozdělení: Slovenské zdravotnictví zaostává za Českem, ukázal průzkum

Lenka Petrášová

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska při své loňské návštěvě Česka vyprávěl studentům na právech historku, že když v předvolební kampani padal únavou, podržely jej fotografie čtyř dětí, které měl připevněné na palubní desce. Jejich mámy vážně onemocněly a o ně se neměl kdo starat. Nebo naopak samotné dítě poškodil zdravotní systém tím, že se pozdě dostalo k péči. „Pro jedno z dětí matka zoufale sháněla léčbu rakoviny, ale mohlo se k ní dostat nejdřív za půl roku. Češi, buďte rádi za své zdravotnictví, ani nevíte, co máte,“ konstatoval Kiska. A průzkum, který má INFO.cz k dispozici, to potvrzuje: slovenské zdravotnictví zaostává za českým, ač u sousedů je z větší části zdravotní péče v rukou soukromého kapitálu.

Tak například jen třiadvacet procent ředitelů slovenských nemocnic si myslí, že hospodaření tamních nemocnic je efektivní, kdežto v Česku je jich jednou tolik. A zatímco u nás míní přes devadesát procent šéfů špitálů, že naše zdravotnictví je dlouhodobě kvalitní, u sousedů je jich jen pětasedmdesát procent.

Vyplývá to z velkého srovnávacího průzkumu HealthCare Institutu, který vyšel na sklonku roku. „To je dobrá zpráva, že si tři čtvrtiny slovenských ředitelů myslí, že náš systém zdravotní péče je kvalitní. Zlá zpráva je, že v Česku si to myslí téměř všichni ředitelé nemocnic,“ komentoval výsledky Igor Pramuk, viceprezident Asociace nemocnic Slovenska. „Je třeba s tím začít ihned něco dělat, pokud si jen 23 procent ředitelů myslí, že nemocnice funguje efektivně. Pokud by se něco takového ukázalo v jiném než zdravotnickém sektoru, tak se okamžitě začnou dít radikální transformace, jen tady se jich bojíme,“ říká k tomu Martin Kultan, ředitel zdravotní pojišťovny Dôvera.   

Firmy zanedbávají kyberbezpečnost, na průměrnou organizaci míří stovky útoků týdně, tvrdí expert

sinfin.digital