Vláda bez ANO není možná. Pokud ji členové ČSSD odmítnou, je to Hamáčkův konec, varuje Znoj

Sociální demokraté se po volebním debaklu nevyhnou debatě o svém budoucím směřování. A to ať už budou, či nebudou součástí vládní koalice. Podle politologa Milana Znoje je otázka, která možnost je pro takovou diskusi výhodnější. „Vedení ČSSD se zřejmě chystá do vlády. Zastavit nastoupenou cestu může už jenom členstvo, pokud odmítne schválit koaliční dohodu. V takové situaci však odmítnutí koaliční dohody s hnutím ANO bude znamenat odmítnutí stávajícího vedení,“ upozorňuje Znoj v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ. Strana by se podle něj v takovém případě dostala do vnitřní krize, a to nejen programové, ale i personální. „A diskuse o směřování strany by pak byla chaotická. Jestliže ČSSD chce vzít vážně diskusi o svém ideovém profilu, může se do ní pustit i ve vládě, ale rozložená ČSSD sotva,“ vysvětluje Znoj.

Zástupci hnutí ANO se o víkendu nechali slyšet, že nemají plán B pro případ, že zkrachuje jednání o vládě s ČSSD. Sociální demokraté zase potvrdili, že definitivní slovo budou mít členové jejich strany v referendu. Jak dosavadní průběh vyjednávání hodnotíte? Zjevně nejsou zas tak hladká…

Pomalu a jistě se blížíme k závěru vyjednávání, kterým bude vláda Andreje Babiše s důvěrou tak jako tak. Pohybujeme se ale po spirále. Buďto vznikne menšinová koalice hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů, anebo menšinová vláda hnutí ANO s podporou komunistů a Okamurovy SPD. Hnutí ANO se vrátilo k vyjednávání s ČSSD, ale své záložní varianty se nevzdá, což je zdroj potíží.

Co tím máte na mysli?

Kolem vyjednávání o vládě se vedou dvě různé veřejné rozpravy. Jedna je převážně moralistní, a ta se točí kolem trestního stíhání Andreje Babiše, který s touto „vinou“ přeci nemůže – anebo nesmí – být premiérem. Druhá rozprava je spíše politická a točí se kolem záložní většiny, kterou má hnutí ANO ve sněmovně a díky které může sestavit menšinovou vládu s podporou komunistů a Okamurovy SPD.

Cílem moralistní rozpravy je dosáhnout toho, aby hnutí ANO navrhlo na premiéra někoho jiného než Andreje Babiše. Vládu by pak sestavovalo hnutí ANO – jinak to s ohledem na výsledky voleb ani nejde – ale Andrej Babiš by zůstal stranou, což by byla příležitost pro revanš, protože, jak se říká, platí rovnice ANO = Andrej Babiš. Mohlo by tudíž i platit, sejde z vlády, sejde z mysli.

Cílem politické rozpravy je spíše varovat před nebezpečím, že česká politika se dostává pod vliv protievropských, nacionalistických a proruských sil, které ji dovedou k politické izolaci ve Střední Evropě. Problém současného vedení ČSSD je, že se v těchto dvou veřejných rozpravách plácá ze strany na stranu a nedovede jasně vyložit svou pozici, která by si získala podporu ve straně i u veřejnosti. 

Chvilku moralizuje o Babišovi a pak bojuje proti SPD. Pokud vedení ČSSD nedokáže zformulovat svou pozici zásadně ideově politicky, tak jenom zabředne v tahanicích o posty, ať ve vládě, které chce získat, anebo ve sněmovně, které vyrve z rukou SPD.

Hamáček se potřebuje na dohodě o vládě udělat, ne oddělat. Pochopí to Babiš? Komentář V. Dostála

sinfin.digital