Vláda chce snížit poplatky za léky. Ušetřit mají důchodci a děti

ČTK

pjn

Důchodci a děti budou mít možná nižší limity pro doplatky za léky. Návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění dnes schválila vláda, normu nyní posoudí poslanci. 

Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby se roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let snížil z 2 500 na 1 000 korun, u důchodců od 70 let na 500 korun. Při překročení tohoto limitu pojišťovny vrací pojištěncům peníze, které za léky zaplatí navíc.

Vláda se naopak neshodla na změně podmínek pro umělé oplodnění, bude o nich ještě jednat komise při ministerstvu zdravotnictví, řekl novinářům ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

S návrhem, aby byl o pět let zvýšen věk žen, do kterého bude umělé oplodnění hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a aby se zvýšil i počet hrazených pokusů, přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle Ludvíka by to ale znamenalo velký tlak na finance. "Jde to skoro k miliardě korun ročně. My teď jsme se domluvili, že komisi, která dříve fungovala při ministerstvu zdravotnictví, obnovíme," řekl Ludvík.

Pokud komise nalezne na změnách shodu, bude podle Ludvíka úprava náplní jiné novely zákona. Vzhledem k blížícímu se konci mandátu vlády ale není pravděpodobné, že kabinet změny prosadí.

sinfin.digital