Vláda se připravuje na minulou válku, říká Středula a přichází s radikálním návrhem po vzoru Dánska

Šéf odborů Josef Středula kritizuje přístup politiků k řešení ekonomických dopadů pandemie koronaviru. „Až dosud sledujeme snahu některých ministrů dívat se na současný vývoj „starýma“ očima. Připomíná nám to ono známé úsloví, že generálové se vždy připravují na tu minulou válku. A k tomu dodejme, že vyhrávali ti, kteří dříve pochopili, že už je to jiná válka,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Středula se ostře pouští do každého, kdo v danou chvíli nabádá k ekonomické rozvaze a důrazu na rozpočtovou odpovědnost či schválené rozpočtové rámce a podobně. „Toto uvažování by mělo co nejdříve skončit. Koho ve chvílích doslova smrtelného ohrožení zajímá nějaká rozpočtová odpovědnost? Asi jen hlupáky. Když to řekneme lapidárně – jsme ve válce a tam se nemůžeme dívat na to, jestli nás vítězství bude stát o miliardu více, než jsme si někde naplánovali,“ tvrdí předák odborů.

Je na místě připomenout tiskovou konferenci po středečním jednání vlády, během které předseda vlády Andrej Babiš zaměstnavatele vyzval, aby nepropouštěli své zaměstnance. Vláda by mohla, řekl také premiér, poskytnout na podporu podnikatelů a firem až jeden bilion korun. Na přímou pomoc by šlo 100 miliard, na záruky 900 miliard. Středula přesto na adresu ministerstva financí říká, že jsou „šetřílkové“, a nabádá, abychom se inspirovali v zahraničí. „Tam se na nějaké rozpočtové deficity nikdo moc nedívá,“ tvrdí.

Hospodářská krize kvůli koronaviru je jistá. O příjmy přijdou statisíce Čechů, říká Skuhrovec

sinfin.digital