Vláda si kupuje voliče a je krátkozraká, peníze místo investic projíme, varuje ekonomka

Plánovaný čtyřicetimiliardový deficit státního rozpočtu pro příští rok je pro Česko až příliš velkým luxusem. Vláda si tyto peníze nepůjčuje na smysluplné a potřebné reformy, případně na velké investice, ale jen a pouze na spotřebu. „Ty peníze projíme. Navíc se nám tu rozmáhá nešvar, že jednotlivá ministerstva přijdou za ministryní financí s tím, že potřebují nějaké peníze navíc, a ona je obratem zázračně najde. Jenom proto, aby se uklidnil koaliční partner a koupili se voliči,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a členka Výboru pro rozpočtové prognózy Národní rozpočtové rady.

Sestavování rozpočtu vám prý připomíná poker…

Trošku ano. Hlavně v tom, jak si jednotlivá ministerstva k již schváleným výdajům ještě přihodí další peníze a na ministerstvu financí jim to obratem dorovnají pomocí prostředků, které se zázračně objeví. Takhle to opravdu fungovat nemá.

Jak tedy na ministerstvu financí dokáží ty peníze „navíc“ zázračně vykouzlit?

Ten systém je poměrně jednoduchý. Na konci srpna byla zveřejněna aktualizace makroekonomických prognóz, která mírně změnila výhled na cenový růst a spotřebu domácností pro rok 2020. A ministerstvo financí na jejím základě přišlo s argumentem, že by bylo možné navýšit příjmy státního rozpočtu. Jim se to pochopitelně hodilo, těsně před červnovým schvalováním rozpočtu docházelo k velkým tlakům koaličních partnerů na navyšování výdajové složky rozpočtu nad rámec toho, co si už schválili na jaře. Takže to dopadlo tak, že ta drobná aktualizace makroekonomické prognózy byla natvrdo zneužita k tomu, aby bylo možné zvednout příjmy rozpočtu o to, co jednotlivá ministerstva poptávají. Ministerstvo financí začalo přihazovat miliardy do rozpočtu jenom proto, aby uklidnilo koaličního partnera a koupilo si voliče.

Autokrat Lukašenko pokouší ruského medvěda. Co se skrývá za jeho spory s Moskvou?

sinfin.digital