Vládní krize nekončí: Zeman Staňka neodvolá. Jsme připraveni podat demisi, vzkázal Hamáček

Ani čtvrteční schůzka prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem novou dynamiku do vleklé vládní krize nepřinesla. Prezident nadále odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a je připraven se s ním a Janem Hamáčkem sejít 12. července. Předseda sociálních demokratů chce o situaci jednat v rámci vedení strany, podle něj by se předsednictvo ČSSD mohlo sejít okolo 15. července. Babiš na rozdíl od Hamáčka stále věří, že vláda krizi přežije. „Jsem méně optimistický,“ dodal Hamáček.

Základní výstup schůzky je zřejmý: prezident nemíní ustoupit ani o píď. Zeman dokonce prosadil také již dříve avizovaný pokus posadit Hamáčka se Staňkem za jeden stůl (zřejmě 12. července). A dnes se ukázalo, že na tuto nabídku schůzky, jejímž by byl prezident moderátorem a která by mohla oba aktéry usmířit, Hamáček nakonec kývl. Zeman je tak jednoznačným vítězem celé krize. Babiš ani Hamáček se mu nedokázali vzepřít, natož ho dotlačit k nějakému ústupovému manévru.

„Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu,“ uvedl prezident Zeman v prohlášení, které zveřejnil Hrad po schůzce v Lánech. Podle prezidenta by rovněž neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého rezortu.

Fiala: Babiš mluví o spiknutí a ČSSD posouvá hranice sebezničení. Je to ostudné

sinfin.digital