Vltava v Praze je zbarvená do ruda. Hasiči zatím neví, jakou látku do ní kdo vypustil

abe

raz

Hasiči a chemici zasahují na pražském nábřeží. Řeka Vltava je tam v úseku mezi Mánesovým mostem a Národním divadlem zbarvená do rudé barvy. Původ znečištění zatím není známý. Podle mluvčího hasičů ale do vody někdo pravděpodobně nalil červenou barvu. Voda by podle něj neměla být nebezpečná.

„Naši chemici na místě udělali analýzu a zjistili, že ta látka není v databázi nebezpečných látek a že se pravděpodobně jedná o anorganický červený pigment, který se přidává do barev. Teď se radíme a zkoumáme, jestli se to z hladiny dá nějakým způsobem odstranit, nebo zda to necháme odtéct," uvádí pro INFO.CZ mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Rozbor vody bude ještě pokračovat, podle prvotních výsledků to ale nevypadá, že by látka byla nebezpečná pro životní prostředí nebo obyvatele Prahy. „Na místě je policie i zástupci magistrátu za životní prostředí a teď se radíme, co s tím. Určitě to není nebezpečná látka, která by ohrozila životní prostředí. Podle prvotní analýzy na místě to nevypadá, že by se jednalo o něco škodlivého," dodává Kavka

Babiš může skončit jako poražený vítěz Paroubek, Zeman měří dvojím metrem

sinfin.digital