Vojtěchův spolupracovník sbíral pro StB informace proti NATO, teď nakupuje respirátory z Číny

Jan Hrbáček

Tým ministerstva zdravotnictví, který nakupuje ochranné pomůcky pro boj proti koronaviru, čelí kritice, že odebírá zboží od neznámých firem. INFO.CZ zjistilo, že „neprůhledná“ je i minulost šéfa tohoto týmu. Miroslav Doležal působil před rokem 1989 v diplomatických službách Československé socialistické republiky, ale také úzce spolupracoval s komunistickou rozvědkou a byl řízen proti aktivitám NATO. Dodnes se v jeho svazku zachovaly kopie autentických dokumentů, některé i s jeho podpisem. Doležal skrze ministerstvo vzkázal, že na vznesené dotazy nebude odpovídat.

Ministerstvo zdravotnictví objednává pro nemocnice, hygienické stanice či laboratoře pomůcky pro boj proti koronaviru za miliardy. Tým, který má nákupy na starosti, vede bývalý diplomat a poradce někdejšího komunistického premiéra Mariána Čalfy, inženýr ekonomie Miroslav Doležal. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch činnost této skupiny chválí, ovšem existují minimálně dvě transakce v řádu stovek milionů korun, které vzbudily velké pochybnosti. Na nákup termokamer upozornil Deník N na pořízení drahých masek pak server Seznam Zprávy.

Doležal je zaměstnancem ministerstva od konce června 2015. Prošel výběrovým řízením a začal pracovat na odboru dohledu nad zdravotními pojišťovnami. Teď, v čase koronavirové epidemie, vedení ministerstva usoudilo, že je tím pravým, komu svěřit dohled nad nákupem materiálu. „Pan inženýr Doležal byl do nákupního týmu nominován na základě svých dlouholetých pracovních zkušeností v oblasti obchodu a řízení obchodních i finančních společností, a to jak v České republice, tak i v zahraničí,“ odpověděla INFO.CZ ředitelka tiskového odboru Gabriela Štěpanyová.

Doležal o sobě na profesní sociální síti LinkedIn píše, že v minulosti působil jako kariérní diplomat, později pracoval jako již zmíněný poradce komunistického premiéra Mariána Čalfy, pak ve společnosti Chemapol. Před nástupem na ministerstvo byl jednatelem a ředitelem společnosti s ručením omezeným Mondial Assistance.

Jak INFO.CZ zjistilo, v profesním profilu Miroslava Doležala ovšem chybí poměrně zásadní informace: od roku 1983 několik let spolupracoval s komunistickou rozvědkou a byl zaměřen na získávání informací proti Severoatlantické alianci.

Přiznání Oty Klempíře. StB na něj spoléhala při rozkládání punkové scény, vyvázl se štěstím

sinfin.digital