Volba zástupce ombudsmana nanovo: Známe klíčovou podmínku pro Zemana i Senát

Přestože to ještě včera vypadalo, že se politici k zahájení druhé volby zástupce ombudsmanky nemají, dnešek přinesl zvrat. Dopisy adresované prezidentu republiky a předsedovi Senátu již z kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny odešly, jak na dotaz INFO.CZ potvrdila jeho mluvčí. Lhůta na zaslání návrhů kandidátů na pozici zástupce veřejného ochránce práv je tedy 6. května.

Fakticky to znamená, že se poté, co sněmovna minulý týden nikoho nezvolila, celý proces volby zástupce ombudsmana rozebíhá nanovo. Miloš Zeman i Senát mají víc než měsíc na to, aby rozhodli o svých nominacích. Podle zákona mohou senátoři i prezident Poslanecké sněmovně navrhnout po dvou jménech. Pokud tedy končící zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček pracoval se scénářem, dle kterého v úřadě vydrží do začátku příštího roku, kdy se bude volit také nový ombudsman, předseda Poslanecké sněmovny mu do toho takzvaně hodil vidle.

I když kdo ví, jak druhá volba dopadne. Vcelku realisticky si lze totiž představit, že nebude opět nikdo zvolen, jako při prvním pokusu. Zatímco na adresu Miloše Zemana lze říct, že může trvat na původních nominacích (Zeman do boje vyslal bývalé poslance ČSSD Stanislava Křečka a Zdeňka Koudelku), o Senátu podle našich zjištění platí, že tam byl už napoprvé proces výběru dvou kandidátů poměrně složitý. A je otázka, zda se senátoři dokážou shodnout na nových dvou jménech.

Hra o zástupce ombudsmanky. Nečinnost politiků blokuje volbu

sinfin.digital