Voliči oceňují kompetenci. A chtějí záruku kontinuity. Obojí ztělesňuje Babiš, říká sociolog

Pokud se Andreji Babišovi v roce 2013 podařilo na svou stranu přetáhnout voliče pravice, v loňských volbách už lovil spíše mezi tradičními voliči levice. Podle politického analytika CVVM Jana Červenky se k Babišovi přiklonili především voliči, kteří pozitivně oceňovali výkon Sobotkovy vlády, jejíž součástí bylo také ANO a Andrej Babiš. „Tito voliči si přáli především to, aby v jejich očích dobře fungující a úspěšná vláda pokračovala i po volbách, a když ČSSD pod Sobotkovým vedením začala ve svém protibabišovském tažení vládu destabilizovat a rozkládat, raději dali přednost ANO jako záruce nějaké kontinuity,“ vysvětluje Červenka v rozsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ. Právě spokojenost s výsledky byla podle Červenky hlavním magnetem pro voliče ANO v loňských podzimních volbách, magnetem, který udržel a stále drží pohromadě voliče, které hnutí ANO přetáhlo zprava i zleva, tedy na úkor tradiční pravice i levice.

Aktuální výstupy předvolebních šetření nevykazují žádnou dramatickou dynamiku, pokud jde o podporu jednotlivých stran. Čím si to vysvětlujete?

Snazší je obvykle vysvětlovat, proč se něco mění, než proč se něco nemění. Tady je ale vcelku zřejmé, že se stále nacházíme v jakémsi přechodovém období po volbách, kdy stále ještě není jasné, jaká vláda nakonec z té volební dračí setby vzejde a vzejde-li nakonec vůbec nějaká, která by dostala důvěru ve sněmovně.

Varianty se sice rýsují, ale pro všechny strany, jež by se toho měly účastnit, mají hodně daleko k ideálu a nikomu se do toho kyselého jablka, ve kterém může být i červ, kousat moc nechce. Paradoxně tohle již zhruba půlroční čekání provázené hlavně nejrůznějšími prohlášeními politických stran a jejich představitelů voličskou veřejnost příliš neznepokojuje. A jelikož se vedle toho neděje nic zásadního, není vlastně ani žádný důvod k tomu, aby docházelo k nějakému výraznějšímu přelévání voličské podpory.

Předčasné volby? Vydělal by na nich jen a jen Babiš. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital