Vondráček odletí na oficiální návštěvu USA, navštíví Kongres i krajany

ČTK

mst

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) příští týden odlétá na oficiální návštěvu amerického Kongresu. Dnes to oznámil na tiskové konferenci. Vondráček dodal, že oficiální pozvání do Kongresu obdrželi čeští představitelé naposled před 23 lety. Během desetidenní cesty chce předseda dolní komory zdůrazňovat význam transatlantické vazby a připomenou sté výročí založení Československa, na němž měli velkou zásluhu i krajané žijící na počátku 20. století v USA.

„Různí naši představitelé navštívili Kongres a jednali s některými výbory, ale oficiální pozvání předsedou Sněmovny reprezentantů se neuskutečnilo již 23 let,“ uvedl Vondráček. Dodal, že pozvánka přišla od šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana letos v březnu, když byl na návštěvě České republiky. Ryan tehdy mimo jiné vystoupil s projevem ve Sněmovně a s Vondráčkem také podepsali deklaraci odkazující na těsné česko-americké vazby.

Vondráčkova cesta potrvá od 16. do 25. července. V programu má setkání s představiteli Kongresu z řad republikánů i demokratů a rozhovory se zástupci zahraničního výboru a výboru pro bezpečnost a energetiku. Kromě toho se setká také s představiteli OSN a Čechy, kteří v OSN pracují.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital