Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Vondráček vybral svého zástupce, prvním místopředsedou sněmovny bude komunista Filip

Vondráček vybral svého zástupce, prvním místopředsedou sněmovny bude komunista Filip

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ustavil před prázdninami, kdy ve vedení dolní komory skončil nový ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), prvním místopředsedou Sněmovny šéfa komunistů Vojtěcha Filipa kvůli jeho dlouholetým zkušenostem s vedením parlamentní komory.

Vondráček dnes také řekl, že se tak rozhodl spontánně mimo jiné proto, aby ho měl kdo zastupovat v době, kdy po vysvědčení odjížděl na dovolenou za dětmi. „Žádný obchod v tom nebyl,“ uvedl ke spekulacím kolem možným ústupkům ANO směrem ke KSČM, která dnes ve Sněmovně podpoří vznik menšinové vlády ANO a ČSSD.

Vondráček zdůraznil, že výběr prvního místopředsedy Sněmovny je výlučně v jeho kompetenci a s nikým věc nekonzultoval, ani když svým prvním zástupcem vybral Hamáčka. „Měnit to můžu každý týden teoreticky,“ uvedl.

„Je to zkušenost, znalost věci. Je z Jižních Čech, odkud to není daleko do Prahy. Potřeboval jsem někoho, když já odejdu z baráku, abych tu měl někoho, na kterého se mohu spolehnout,“ popsal Vondráček důvody výběru Filipa. Jako druhého možného kandidáta uvedl předsedu ODS Petra Fialu, který podle něj nabývá zkušeností, ale v dolní komoře zatím působí pouze v druhém volebním období. Fiala se dnes před novináři podivil, že o Filipově nové funkci se dozvěděl až od nich. Podle Vondráčka už si výtku s Fialou vyříkali. Důvodem, který ho vedl k rychlému rozhodnutí, byl začátek prázdnin, zopakoval.

Jmenování Filipa bylo překvapením i pro poslankyni ČSSD Kateřinu Valachovou. V úterním pořadu České televize Události, komentáře řekla, že podle jejích informací by měl být prvním místopředsedou Sněmovny sociální demokrat Tomáš Hanzel.

Filip ČTK řekl, že podle jeho názoru si ho Vondráček vybral jako zkušeného sněmovního politika. Jako první místopředseda platově polepší, a to o 7700 korun měsíčně. Měsíční plat řadového místopředsedy činí letos bez náhrad 144.700 korun hrubého, prvního místopředsedy 152.400 korun hrubého.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1