Vstup do komunistické strany i školy s rychlostudenty. Senátoři řekli, co jim vadilo na Gerlochovi

ČTK

lup

Prorektor Karlovy univerzity Aleš Gerloch nebude ústavním soudcem. Senátoři dnes kandidaturu v tajné volbě neschválili. Gerloch dostal 19 ze 64 odevzdaných hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jaroslav Větrovský (za ANO). Podpora z vládních frakcí ANO a ČSSD Gerlochovi nestačila. Důvodem odmítnutí byly zřejmě pochybnosti senátorů o Gerlochově morální integritě, kterou vyjádřili hlavně zástupci lidovců, Starostů, TOP 09 a uskupení Senátor 21. Gerlocha nominoval prezident Miloš Zeman.

Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) poukázal na Gerlochův vstup do předlistopadové komunistické strany v období normalizace. Marek Hilšer z klubu Starostů upozornil na to, že Gerloch ve svém životopise neuvedl své práce před rokem 1995 ani to, že působil na vysokých školách, které produkovaly "turbostudenty z řad politiků a policistů".

Gerloch se hájil tím, že do skandálů těchto škol nebyl zapleten a že v životopise uvedl podle zvyklostí jen své publikace za uplynulých deset let. Hradní kancléř Vladimír Mynář senátorům doporučoval, aby přihlédli ke Gerlochově odbornosti, učinili Ústavní soud názorově různobarevný a aby u nich "zvítězily životní zkušenosti nad osobními animozitami". Gerlochovi bylo vytýkáno, že vystupuje jako advokát prezidenta Zemana.

Předseda hnutí Senátor 21 Václav Láska poznamenal, že Gerlocha obhajuje prezidentův kancléř, který pokládá za přijatelné scházet se se soudci a říkat jim, jak by měli rozhodovat. Naznačil, že volbou Gerlocha by senátoři možná rozhodli i o budoucím předsedovi Ústavního soudu, jehož jmenování je jen v pravomoci hlavy státu.

sinfin.digital