Výborný chce do čela lidovců. Nejsme katolická strana, účast ve vládě Topolánka byla chyba, říká

Po Janu Bartoškovi oznámil kandidaturu na předsedu lidovců také jejich poslanec Marek Výborný. Podle něj střet o post nástupce Pavla Bělobrádka nerozhodne program, protože ten má KDU-ČSL kvalitní a ukotvený. Klíčové budou jiné momenty. Výborný se explicitně hlásí k odkazu Josefa Luxe, který chtěl z KDU-ČSL učinit alternativu k levicovým i pravicovým subjektům. A zároveň chtěl být jejich relevantním vládním partnerem. Mimo to se Výborný ohrazuje vůči tvrzení, že jsou lidovci katolickou formací. „Nejsme svázáni s žádnou církví, ani s katolickou církví. My jsme stranou pro myslící lidi. Naši členové nemusí být součástí jakékoli církve, ani to nezkoumáme. Je nám to úplně jedno,“ vysvětluje.

Když jste novinářům oznamoval kandidaturu na předsedu KDU-ČSL, opakovaně jste se přihlásil k odkazu Josefa Luxe. V čem byste na něj chtěl navázat a jeho politiku rozvinout?

Musíme být stranou otevřenou. Podobně jako za Josefa Luxe musíme být schopni oslovovat silné osobnosti, které nejsou součástí strany. Zároveň musíme být alternativou jak pravici, tak levici. A při vládním angažmá bychom měli vždy působit jako jakýsi stabilizační prvek.

Která tvář české pravice převáží: umírněná a seriózní, anebo agresivně populistická?

sinfin.digital