Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Výbuch v areálu chemičky v Kralupech: Zemřelo šest lidí, další jsou těžce zranění

Výbuch v areálu chemičky v Kralupech: Zemřelo šest lidí, další jsou těžce zranění

Šest lidí zemřelo při výbuchu chemičky v Kralupech nad Vltavou. Další dva lidé jsou těžce zranění. Informovala o tom mluvčí hasičů. Přesný rozsah exploze zatím není známý. Policie pouze uvedla, že provoz v okolí místa je omezený. Město v ohrožení podle starosty Kralup nad Vltavou není. Z areálu neunikají žádné chemické látky, uvedl starosta Petr Holeček pro ČT24. 

Jeden ze zraněných má popáleniny druhého stupně zhruba na deseti procentech povrchu těla a druhý devastující poranění obličeje, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Vinohradská nemocnice v Praze po explozi v Kralupech aktivovala takzvaný traumaplán, který počítá s příjmem většího počtu pacientů. Ještě před polednem ho mohla odvolat.

Událost byla hlášena po 10:00. Na místo bylo vysláno pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. "Prvotní informace hovořily o šesti zraněných. Bohužel, situace se ukázala mnohem tragičtější. Šest osob utrpělo zranění neslučitelná se životem a zasahující lékaři byli nuceni konstatovat smrt," uvedla Effenbergerová.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody příčina neštěstí zatím není známa. „Vyšetřovatel je na místě chvíli. Myslím si, že přesnou příčinu dnes ani znát nebudeme. Každopádně žádný další výbuch nebo požár nehrozí,“ uvedl Svoboda. Výbuch nedoprovázel požár.

Společnost Unipetrol, která kralupskou rafinérii vlastní, na twitteru uvedla, že exploze se ozvala v jedné z nádrží v kralupské rafinerii. „V tuto chvíli je situace pod kontrolou a nehrozí žádné další nebezpečí,“ dodala. Podle mluvčího Unipetrolu Pavla Kaidla zasedá krizový štáb.

Další výbuchy podle starosty Kralup nehrozí, alespoň má takové informace od policie a hasičů. Obyvatel města by se incident více dotknout neměl, lokalita je od Kralup dostatečně vzdálená, žádné větší omezení je podle Holečka nečeká.

Podle mluvčí středočeské záchranné služby Petry Effenbergerové na místo míří pět jednotek záchranářů a vrtulníky z Prahy a Liberce. „Čekáme na situační zprávu, přesnější informace proto zatím nemáme,“ řekla ČTK.

Záchranných prací na místě neštěstí se účastní i letecká výjezdová skupina z Prahy. „Posádka na místě pečuje o 42letého muže, který utrpěl popáleniny hlavy. Záchranáři ho ošetřili, zajistili mu žilní vstup a převážejí ho do vinohradské nemocnice,“ řekla ČTK mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1