Vyhlídky cizinců v Česku se právě dramaticky zhoršily. Sněmovna schválila kontroverzní novelu

ČTK

lup

Sněmovna schválila novelu, která má zpřísnit podmínky pobytu cizinců v Česku a omezit ekonomickou migraci. Nakonec ale po vlně kritiky nezrušila možnost domáhat se u soudu přezkumu v případě neudělení povolení k pobytu. Novelu nyní posoudí Senát.

Nejkontroverznější pasáž z předlohy sice vypadla, stále se ale jedná o sporný materiál, který dost možná skončí u soudu. V minulosti na jeho adresu opakovaně zněla slova o tom, že je protiústavní a odporuje mezinárodním závazkům Česka.

Novela má po vzoru azylového zákona umožnit zastavení řízení o povolení pobytu, pokud by se cizinec bez vážného důvodu k řízení nedostavil, lhal by a předkládal padělané doklady. Na řízení má mít vliv také případné odsouzení cizince pro úmyslný trestný čin. Podnětem byly nedávné problémy se zahraničními pracovníky v některých českých průmyslových zónách.

Omezit nežádoucí ekonomickou migraci má novela postihem takzvaného skrytého agenturního zaměstnávání bez povolení úřadu práce. Zavádí také kategorii nespolehlivého zaměstnavatele v případě jeho zadlužení, neplacení pojistného za zaměstnance nebo nelegálního zaměstnávání. Taková firma by cizince nemohla zaměstnávat. Proti tomu bouřily zaměstnavatelské svazy.

„Jedná se o velmi výrazný zásah do mnoha oblastí stávající úpravy cizineckého práva, od oblasti zaměstnávání a podnikání cizinců, přes povolení k pobytu pro občany EU a jejich rodinné příslušníky i cizince ze zemí mimo EU, včetně rodinných příslušníků českých občanů, až po oblast přístupu k soudům a přezkumu zákonnosti zbavení svobody v rámci správního zajištění,“ řekla INFO.CZ už dříve v obsáhlém rozhovoru ústavní právnička Právnické fakulty MU Linda Janků.

sinfin.digital