Vyjednávání o vládě: Pokud nepřijdou komplikace, referendum vypíšeme příští pátek, zní z ČSSD

ČTK

raz

Pokud nenastane během pondělní schůzky s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) nějaká zásadní komplikace, mohla by ČSSD příští pátek vypsat vnitrostranické referendum o účasti ve vládě. ČTK to po dnešním jednání grémia strany řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Komplikací pro páteční termín podle něj není ani to, že na žádost ANO se schůzka ohledně koaliční smlouvy na úrovni předsedů stran neuskuteční dnes, ale až po neděli.

Hamáček řekl, že dnešní ranní jednání bylo spíše pracovní. „Kolegy jsem informoval, jak jednání probíhají. Hlavní informace je, že schůzka, která měla být dneska, byla z iniciativy premiéra v demisi přeložena na pondělí. Respektuji důvody, které zazněly, z mého pohledu to komplikace není,“ uvedl.

Hlavním tématem dnešního jednání špiček ČSSD bylo stranické referendum o účasti ve vládě, které by mohlo vypsat širší vedení za týden. „My jsme se bavili o nějakém konkrétnějším časovém plánu i technických věcech, jak se to celé zajistí,“ uvedl. Hamáčkův statutární zástupce Jiří Zimola ČTK tento týden řekl, že na provedení tajného hlasování by jednotlivé místní organizace měly mít asi dva týdny, výsledky by tak mohly být známy na přelomu května a června.

Zeman je bezesporu vítěz. Babiše může potrestat a jmenovat jiného premiéra, říká Kubáček

sinfin.digital