Výjimečný zvrat v tuzemské diplomacii: Velvyslanec Škeřík do Bernu neodjede, kvůli inspekci musí vybalit kufry

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Dlouholetý český diplomat Ladislav Škeřík měl už řadu měsíců sbalené kufry s tím, že odlet na jeho novou velvyslaneckou misi do Švýcarska se blíží. Odjezd mu byl opakovaně posunut a nyní už ví, že si musí definitivně vybalit. Ambasadorem v Bernu nebude.

A to přesto, že jeho výjezd už letos v dubnu oficiálně potvrdilo i Ministerstvo zahraničí, nominaci schválila vláda a již letos v únoru jeho pověřovací listiny podepsal prezident Zeman. Škeřík získal povinný souhlas obou přijímajících zemí Švýcarska i Lichtenštejnska a měl již i stanoven termín pro předání pověřovacích listin švýcarské i lichtenštejnské straně.

To, že takto „odbavený“ velvyslanec nakonec zůstane doma, je v diplomacii ojedinělý krok.

Kontroly na Diplomatickém servisu

Rozhodnutí ministra Jana Hamáčka, které Škeříkovi tlumočil státní tajemník Miloslav Stašek, souvisí s děním v Diplomatickém servisu, který Škeřík v posledních dvou letech jako ředitel vedl.

„Můžu potvrdit, že pan Škeřík do Švýcarska jako velvyslanec nepojede. Důvodem jsou závěry dvou kontrol na Diplomatickém servisu, jehož byl pan Škeřík ředitelem. Na základě těchto dvou kontrol bude nutné, aby pan Škeřík setrval nějakou dobu v ČR pro došetření celé záležitosti,“ potvrzuje mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Česko je před volbami už zase na hlavu postavené. ODS to kritikou ČT nespraví. Komentář V. Dostála

sinfin.digital