Vymazal žehlí průšvih s těžbou kryptoměny. Zisk věnoval charitě a slibuje: Už se to nebude opakovat

ČTK

luš

Poslanec Pirátské strany Tomáš Vymazal, který loni těžil v poslaneckém bytě po dobu tří týdnů kryptoměnu, čímž zvýšil energetickou náročnost poslaneckého bytu o 1120 korun, už tuto částku Sněmovně zaplatil. Výnos v hodnotě 4434 korun se rozhodl věnovat Jídelně Kuchařek bez domova. Kvůli kauze měl dnes poslanecký klub Pirátů mimořádné zasedání, na facebooku pak odpoledne strana zveřejnila Vymazalovo vyjádření.

„Za své jednání se omlouvám a zavazuji se k tomu, že se podobné pochybení již nebude opakovat,“ napsal Vymazal. Pochybení prý odčiní tvrdou prací ve Sněmovně.

Poslanec těžil kryptoměnu Zcash. Výtěžek za 21 dní byl podle něj 1,26 Zcash, z čehož 19 procent tvořil výkon zapojený v poslaneckém bytě. Podotkl, že tedy v poslaneckém bytě vytěžil 0,23 Zcash.

„Teoretický nejvyšší kurz Zcashe k dnešnímu datu je 876,31 amerických dolarů, což pro 0,23 Zcash znamená nejvyšší možný výnos v hodnotě 4434 Kč,“ vypočítal. Částku se rozhodl věnovat Jídelně Kuchařek bez domova. „Dělá mnoho dobré práce pro ženy, jež se ocitly v náročné životní situaci,“ dodal.

sinfin.digital