Výměny ministrů? Babiš odvádí pozornost od svých kauz a funguje mu to, tvrdí Dvořáková

Pouhý den po návrhu na obžalobu Andreje Babiše v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo oznámil ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, že odstoupí. Nahradit ho má bývalá nejvyšší žalobkyně, oblíbenkyně Miloše Zemana, a taky bývalá poslankyně ČSSD, která v minulém volebním období nehlasovala pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. To vše je Marie Benešová. Podle politoložky Vladimíry Dvořákové se tak mimo jiné potvrzuje, že půdorys současné koalice tvoří především hnutí ANO a prezident Miloš Zeman. ČSSD zde hraje roli fíkového listu.

Na odchodu ministra Kněžínka je pro mnohé pozorovatele pozoruhodné jeho načasování. V uplynulých dnech jsme se sice dozvěděli, že Andrej Babiš Janu Kněžínkovi vytýkal nevýraznost, a objektivně vzato je fakt, že šéf resortu spravedlnosti nepatřil k nejviditelnějším ministrům, přesto se celá záležitost posunula do nové roviny tempem, které poutá pozornost.

Faktem je, že se Kněžínek premiérovi znelíbil. Své k tomu v týdnu napsal třeba server Neovlivní.cz. Babišovi hrozí obžaloba a Kněžínek – cituje server úředníka, který s již dosluhujícím ministrem dlouhodobě spolupracuje – neudělá nic, za co by ho jednou mohli zavřít. Je prý přitom evidentní, že Babiš potřebuje v čele resortu někoho, kdo mu půjde pokud možno na ruku – „pružného ministra“, jak stojí ve výše odkazovaném textu. „Mimo jiné proto, že by se podle svých spolupracovníků rád zbavil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. A k němu lze přiřadit v podstatě stejnou charakteristiku jako ke Kněžínkovi. Také neudělá věci, s nimiž není ztotožněný,“ uvedl server na začátku tohoto týdne.

Januš: Benešová nesmí nahradit Kněžínka už z principu. Babiš by si měl její nominaci rozmyslet

sinfin.digital