Vyplácení nemocenské v prvních dnech? Návrh hnutí ANO mimořádně probere tripartita

Info.cz

Ve středu zveřejněný návrh hnutí ANO, aby první tři dny stonání propláceli nemocným zaměstnavatelé a od 11. dne nemoci povinnost přebraly zdravotní pojišťovny, v pondělí dopoledne projedná zúžené zasedání tripartity. Mimořádné jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) si vyžádala Hospodářská komora, podle které plán nevyřeší problém nárůstu fiktivní nemocnosti, přičemž náklady ponesou zaměstnavatelé i stát. S návrhem zásadně nesouhlasí i Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula ČTK řekl, že takzvaná karenční doba bude jediným bodem jednání, jeho účastníci zatím ale nedostali podklady s bližšími parametry návrhu. "Nikdo nemá žádný podklad, takže je otázkou, zda nějaký bude, nebo to bude formou informace či pohledu jednotlivých stran," řekl. Už ve středu přivítal souhlas vlády s poslaneckým návrhem ČSSD, kterým by bylo proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci znovuzavedeno. Odbory budou prosazovat, aby výše nemocenské v prvních dnech nespadla pod 60 procent průměrného denního výdělku.

Podle Hospodářské komory návrh vyplácet nemocenskou od 1. do 11. dne nemoci nevyřeší problém nárůstu fiktivní nemocnosti, přičemž náklady ponesou zaměstnavatelé i stát. Podle komory se mimo jiné sníží příjmy z odvodů na sociální a zdravotní pojištění a porostou náklady ve zdravotnictví. Z toho důvodu trvá na zachování karenční doby, tedy prvních tří dnů nemocenské zdarma, sdělil ČTK její mluvčí Miroslav Diro. Pokud by byla karenční doba zrušena, měli by se na tom podle komory zaměstnanci finančně podílet.

Babišova záložní většina a nesesaditelná vláda: ČSSD hraje truchlivou roli. Komentář V. Dostála

sinfin.digital