Z velvyslanectví ve Švýcarsku přišla k Zaorálkovi pošta s práškem. Může to prý za pád diplomata Borůvky

ČTK

ekb

RR

zz

Ministerstvo zahraničí dostalo v březnu zásilku s podezřelým bílým práškem, která byla odeslána z velvyslanectví ve Švýcarsku. Chemická analýza sice potvrdila, že se nejednalo o jed ani o drogu, záležitost přesto vyšetřuje policie. Incident vyšel najevo poté, co Lubomír Zaorálek nechal stáhnout švýcarského velvyslance Karla Borůvku kvůli slovním útokům jeho manželky, která neváhala používat ostré výroky na účet politiků, úředníků ani novinářů. Jak uvedl server Seznam Zprávy, zásilka byla jedním z hlavních důvodů, proč diplomat končí.

Zásilka dorazila na ministerstvo 17. března jako služební pošta, kterou odeslala ambasáda ve Švýcarsku. „Obálka byla protržená a vevnitř byl bílý prášek,“ uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva Michaela Lagronová, která tak potvrdila původní informaci serveru Seznam Zprávy. Pracovníci podatelny po odhalení prášku podle bezpečnostního protokolu zavolali ochrannou službu a policii, které prášek zajistily a nechaly analyzovat.

„Zjistilo se, že to není ani jed, ani žádná droga, ani žádná výbušnina, ale je to nějaký prášek, který má podle konzistence stahovat vlhkost,“ řekla Lagronová.

Kandidát na prezidenta Drahoš: Odmítám kvóty. Ekonomické migranty bychom měli obratem vracet

sinfin.digital