Za kritikou Vodičkova svazu si stojím, instituci zneužívá a zničil ji, říká poslanec Janda

Aneta Černá

Kolem Českého svazu bojovníků ze svobodu (ČSBS) a jeho předsedy Jaroslava Vodičky je opět dusno. Svaz totiž podal trestní oznámení na poslance ODS Jakuba Jandu, který organizaci v říjnu označil za „pofidérní spolek adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu“. Reagoval tak na skutečnost, že svaz udělil medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi. Ačkoli policie Jandovo vyjádření nevyhodnotila jako trestný čin, situací se má nyní podle informací deníku Právo zabývat mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který může Jandovi udělit vysokou pokutu. Poslanec, který se o trestním oznámení dozvěděl až od novinářů, si ovšem za svými slovy stojí a dodává, že právě Vodička z dříve respektovaného svazu udělal pofidérní spolek.

Národní centrála proti organizovanému zločinu vyhodnotila, že v případě Vašeho vyjádření nešlo o trestný čin, a posunula věc k projednání imunitnímu výboru Sněmovny. Mění se tím pro Vás něco?

Na mém názoru to nemění nic. Za svými slovy si stojím a od pana Vodičky bych čekal spíše více sebereflexe než podávání trestního oznámení. Pan Vodička totiž podle mě zneužívá Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) ke svému osobnímu prospěchu a financování vlastní existence. Zničil tak instituci, která měla nějaký kredit, a je to převážně on, kdo z ČSBS udělal pofidérní spolek.

Už víte, kdy by měl výbor věc projednávat?

To zatím netuším, protože informaci o tom, že na mě bylo podáno trestní oznámení a situaci nyní projedná výbor (sněmovní mandátový a imunitní výbor - pozn. redakce), jsem se dozvěděl v úterý večer od novinářů. Jinak bych o tom ani nevěděl. Oficiálně mi nikdo nic neřekl.

Medaile pro Ondráčka ukazuje na nedostatečnou dekomunizaci společnosti. Komentář Michala Půra

sinfin.digital