Začala obří výstavba, která Prahu změní v moderní metropoli a dojíždějícím převrátí život

urm

Roky odkládaná výstavba železničního spojení na pražské Letiště Václava Havla dnes oficiálně začala rekonstrukcí takzvaného Negrelliho viaduktu. Jde o první etapu spojení, které by Prahu přiblížilo západoevropským metropolím, kde na letiště běžně vede. Oprava Negrelliho viaduktu vyjde na téměř 1,5 miliardy korun, téměř miliarda poputuje z unijních fondů. V první etapě výstavby se na Negrelliho viaduktu zvýší rychlost vlaků a kapacita trati. Na dnešním slavnostním zahájení rekonstrukce mostu to uvedl ředitel Správy železniční dopravní cesty Pavel Surý. Celá rekonstrukce potrvá přes tři roky.

Kvůli opravám vznikne nová zastávka Vltavská, kde bude končit většina vlaků a odkud cestující přestoupí na metro. Část vlaků ale bude končit na nádražích v Bubnech nebo v Dejvicích. Konkrétní výlukový řád bude hotov do 19. června, tedy dva týdny před zahájením samotných oprav a s tím spojených výluk.

Oprava viaduktu je součástí plánované modernizace trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště, která bývá označována jako rychlodráha. Součástí oprav bude kromě výměny železničního svršku a spodku rozebrání dvou mostních oblouků na Štvanici, které poškodily povodně v roce 2002 a jejichž stav označují odborníci za havarijní.

Naháněči kuřáků v metropoli jsou trnem v oku i policii. Antikonfliktní tým jí leze „do zelí“

sinfin.digital