Zadlužené Čechy čeká kritické období, musíme skoncovat s dlužním otroctvím, říká Valachová

Poslanecká sněmovna bude tento týden rozhodovat o dalších vládních opatřeních v boji proti důsledkům koronavirové krize. S bývalou ministryní školství a poslankyní vládní ČSSD Kateřinou Valachovou jsme mluvili především o tom, jak by kabinet mohl a měl pomoct nízkopříjmovým skupinám obyvatel, matkám samoživitelkám nebo lidem, kteří čelí exekucím.

 

Tento týden bude sněmovna rozhodovat o pomoci nízkopříjmovým skupinám. S čím do toho – jako vládní strana – jdete?

Všichni víme, že jedni z nejzranitelnějších jsou lidé, kteří už teď jsou v dluhové pasti. Často se jedná o osamocené lidi, starobní a invalidní důchodce, rodiny s dětmi, samoživitelky a samoživitele s dětmi. Paradoxně dluhová spirála těchto lidí často začala v době hospodářské krize v letech 2009 až 2011. Snížení, či dokonce neplacení mezd tehdy vedlo k zadlužování pro úhradu obyčejných věcí.

Co by tedy vláda měla tentokrát dělat jinak?

Tehdejší klondajk v nebankovních půjčkách, lichvářské úroky, specializace tzv. „šmejdů“ na seniory apod. udělaly své. Je jasné, že nadcházející období bude pro tyto lidi mimořádně kritické. Navíc je jasné, že v nejbližších měsících více lidí a rodin bude mít finanční starosti a můžou se nově zadlužit jen kvůli placení úplně obyčejných životních potřeb.

Osobně pokládám za velkou pomoc vládní návrhy na zákaz výpovědí z bytů, odklad případného dlužného nájemného v bytech a jeho rozložení do splátek, a samozřejmě vládní kroky pro zachování pracovních míst a zaměstnanosti. Pomoc z exekuční pasti je až důsledek. Nesmíme zaspat jako v hospodářské krizi v roce 2009 a opakovat chyby.

Vláda si udělala z pronajímatelů pokladničku a třídního nepřítele. Chystaný zákon je paskvil

sinfin.digital