Žádné odvolání šéfa GIBS jsem nenavrhoval, dušuje se Babiš. Chce prý řešit pochybné hospodaření instituce

ČTK

sto

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes při sněmovních interpelacích uvedl, že žádné odvolání Michala Murína z čela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nenavrhoval. Podle svých slov řeší jen hospodaření inspekce, o němž má pochyby. Bezpečnostní rada bude problém řešit příští čtvrtek ráno.

„Žádné odvolání jsem nenavrhoval,“ prohlásil Babiš, když odpovídal na dotaz předsedy Pirátů Ivana Bartoše. O Murínovi řekl, že jde o jeho podřízeného a GIBS zřejmě nehospodaří dobře. Prověrka podle Babiše ukázala na možné porušení zákona o zadávání veřejných zakázek, proto požádal ministryni financí Alenu Schillerovou, aby do inspekce poslala kontrolu.

Murín podle premiéra podvedl vládu, když údajně část peněz schválených na nové příslušníky loni použil na odměny. S odvoláním na dokumenty olomouckého vrchního státního zastupitelství Babiš zopakoval, že má pochyby o Murínově morální a profesní integritě. Poukazoval na to, že byl podle médií vyslýchán v kauze Beretta, která se týká úniků informací z vyšetřování.

KOMENTÁŘ: Volba Žantovského není náhoda, ale odraz měnících se poměrů. A varování pro ČSSD

sinfin.digital