Zahraniční mise už nemusí být problém, Poche ano. Filip se vyjádřil k podpoře Babišovy vlády

luš

Spor o zahraniční vojenské mise byl problémem pro podporu první menšinové vlády, u druhého Babišova kabinetu už takovou překážkou být nemusí. Šéf KSČM Vojtěch Filip to řekl deníku Právo s tím, že se žádné další rozšíření účasti českých vojáků v zahraničí se nechystá. Filip však zároveň upozornil, že by jeho strana podobně jako prezident Zeman mohla mít problém s obsazením ministerstva zahraničí. „Pan europoslanec Poche pro nás není důvěryhodný,“ řekl Filip. 

 

V pátek ve Sněmovně navzdory odporu komunistů zahraniční vojenské mise. Česko na základě hlasování, ve kterém vládní hnutí ANO podpořili zástupci středopravicových stran, posílí své vojenské mise v Iráku, Afghánistánu a v Mali. Bude také moci vyslat letectvo na ochranu vzdušného prostoru Pobaltí, proti čemuž komunisté vystupovali a hrozili, že kvůli tomu vládu nepodpoří.

Šéf KSČM ale nyní míní, že spor o armádní mise byl problémem v podpoře Babišovy první vlády, nikoli druhé. „To jen ukazuje, že jsme měli pravdu, když jsme této vládě Andreje Babiše nedali důvěru,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo Vojtěch Filip. 

U rýsující se druhé Babišovy vlády už takovou potíž Filip nevidí. „Znovu opakuji, že to je věcí této vlády, které jsme důvěru nedali. Samozřejmě že pokud by mělo dojít k dalšímu navýšení vojáků v misích, tak by to problém byl,“ zdůraznil Filip s tím, že s případnou podporou Babišovy druhé vlády musí vyjádřit souhlas ÚV KSČM, který se sejde 30. června. 

sinfin.digital