Záhy se ukáže, že jde o fatální personální omyl, míní politolog o nominaci Malé na ministryni

Lubomír Metnar jako zdatný úředník, Marta Nováková jako typický příklad Babišovy strategie a Taťána Malá jako fatální personální omyl. Tak by se dala ve stručnosti shrnout reakce politologa Daniela Kunštáta na posuny mezi první a druhou vládou Andreje Babiše. Metnar končí na vnitru a přesouvá se na obranu, Nováková je nominována na post ministryně průmyslu a obchodu a Malá má nahradit Roberta Pelikána v čele ministerstva spravedlnosti. Podle Kunštáta nejde ani v jednom případě o překvapení. „Obecně, ani jedno z nových jmen není nijak překvapivé, o všech se spekulovalo už poměrně dlouho,“ vysvětluje v rozhovoru pro INFO.CZ.

Zbylých šest ministrů a ministryň nominovaných do vlády hnutím ANO zůstává na stejných postech jako v první vládě Andreje Babiše: na postu ministra životního prostředí Richard Brabec, ministryní financí bude Alena Schillerová, ministryní pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministrem zdravotnictví zůstane Adam Vojtěch, ministrem školství Robert Plaga a ministrem dopravy Dan Ťok. I proto jsme s Kunštátem mluvili pouze o třech v úvodu zmíněných osobnostech.

Taťána Malá: Babišův fatální omyl

Kuštát nepochybuje, Malá se podle něj záhy ukáže jako fatální omyl. „Troufám si odhadnout, že se velice záhy ukáže, že výběr Taťány Malé je jeden ze série fatálních personálních omylů Andreje Babiše,“ říká. Kromě toho, že podle Kunštáta – mírně řečeno – zatím nevynikla politickým talentem ani komunikačními schopnostmi, a zároveň je podezřelá ze střetu zájmů v rámci rodinného byznysu, je prý důležité upozornit na jednu podstatnější věc.

Nekandidujte, doporučil Zeman Pochemu. Zahraničí by dočasně mohl dostat na povel Hamáček

sinfin.digital