Zákaz heren nic nevyřešil. Usekli jsme drakovi jednu hlavu a vyrostly čtyři, říká Ivan Douda

Česko v posledních letech zažilo v mnoha městech vlnu zákazů heren či citelný růst daní, který kamenné provozovny s automaty prakticky vytlačil z ulic. Nebývalý rozmach ovšem zažívá hazard na internetu, který státu uniká. Podle psychologa a zakladatele organizace Drop in je situace v současnosti v podstatě horší než v minulosti. „Zrušení heren je dnes naivní věc, protože celé se to okamžitě přesune domů na počítač s internetem,“ říká Ivan Douda v rozhovoru pro INFO.CZ.

Máme za sebou roky regulace a zákazů heren. Existuje dnes ještě vůbec gambling?

Skoro bych začal z druhé strany. Pořád se bavíme o závislosti, o daních, o zákonech, ale čeká nás kopernikovský obrat. Měli bychom se bavit o člověku. Kolik bude vysoce problémových gamblerů záleží na kvalitě společnosti a rodiny. Mladí jsou vychováváni tak, že všechno kryje stát nebo rodina. Obrovský problém je, že nedovedou odolat frustraci, a když je něco baví, tak zcela bez zábran. Všechno reguluje stát, škola a chybí seberegulace. V důsledku toho věci, které souvisí s vášnivostí, nedokážou dělat přiměřeně. To je základní problém.

Ale zrušení heren se přeci nějak muselo projevit.

Zrušení heren je dnes naivní věc, protože celé se to okamžitě přesune domů na počítač s internetem, kde je nekonečný výběr stejných her, jaké dřív byly jen v kamenném kasínu. Je to stejné, jako bychom vymýtili všechny dealery venku a dali lidem všechny prostředky, aby si tu drogu mohli vyrobit doma. To je totální analogie. Když zrušíme všechno to, co se dá alespoň trochu regulovat, tak se to přesune někam, kde to regulovat nelze a je to zase jenom na člověku. Také proto je rozdělení na takzvané měkké a tvrdé hry velmi pofidérní. Statisticky můžeme říct, že pro někoho to bude v kasinu horší, ale pro někoho to bude horší na internetu. Nikdo neví, co je to tvrdá a měkká hra. Je to celé manipulováno skupinami, které mají nějaké zájmy.

Norský publicista: V boji za klima se kácí stromy a umírají ptáci, nevraživost mezi lidmi roste

sinfin.digital