Zákonem povinná prověrka? Stupidita a hovadina, míní Mynář. Změny v prezidentské kanceláři neplánuje

ČTK

raz

Příchod prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad znamenal oproti jeho předchůdci Václavu Klausovi změnu v pracovní době vedoucích pracovníků Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Zeman totiž zahajuje svůj pracovní den později a déle pak v práci zůstává. Zůstat s ním tak musí i část pracovníků KPR. ČTK to řekl u příležitosti 25. výročí od platnosti zákona o vzniku KPR hradní kancléř Vratislav Mynář. Řekl také, že ve druhém Zemanově volebním období neplánuje personální změny na vedoucích postech prezidentské kanceláře. Věří, že současný tým dokáže splnit požadavky Zemana. Navrhovaný zákon, na jehož základě by musel získat bezpečnostní prověrku, považuje Mynář pro jeho nesystémovost za stupiditu.

Před 25 lety začal platit zákon, na jehož základě vznikla po rozdělení Československa kancelář českého prezidenta. Její historie ale podle Mynáře sahá do roku 1919, kdy se poprvé definovalo, co je kancelář prezidenta, jak by měla fungovat a jaký je její význam. V historii ČR kancléřské posty zastávalo pět mužů, padesátiletý Mynář je ve funkci od března 2013.

ČTK řekl, že v minulosti pro něj bylo nepředstavitelné, aby se stal úředníkem. „Člověk míní, život mění. Ze dne na den jsem se stal jedním z nejvýznamnějších úředníků v Česku,“ poznamenal. Jde podle něj o obrovský závazek. „Upřímně přiznávám, že mi trvalo relativně dlouhou dobu, než jsem se zorientoval“" podotkl. Dokládá to podle něj, že aparát KPR je profesionální a je připraven při změně prezidenta fungovat po určitou dobu „samospádem“.

Zoufalec týdne: Miloš Zeman. Komentář Petra Holce

sinfin.digital