Zaorálek: Pokud má živé umění přežít, musí od státu přijít zásadní pomoc

Ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD si je vědom tíživé situace divadel a dalších kulturních institucí, které musely kvůli vyhlášení nouzového stavu v zemi přerušit činnost. Dnes se s jejich zástupci sešel. „Jsem si vědom, že mají-li mít vůbec šanci přežít, musí přijít od státu zásadní pomoc,“ uvedl pro INFO.CZ s tím, že připraví pro vládu materiál, který by jim aspoň částečně kompenzoval ušlé příjmy.

 

O současné tíživé situaci divadel jsme psali v pátek dopoledne. Existenčním problémům ale čelí také jiné kulturní instituce závislé na tržbách ze vstupného. „Jako nezávislé divadlo, nezřizované, nemáme žádné stále subvence a naše obživa je z devadesáti procent založená na tržbách,“ řekl nám třeba ředitel Divadla Bolka Polívky Ondřej Chalupský.

Některá divadla nemají prostředky ani na to, aby mohly zaměstnávat stálý soubor. „Na jednotlivé inscenace najímáme herce, ale i osvětlovače a zvukaře. Jsou placeni za výkon. Neodehraná představení jim proplatit nemůžeme. Tím se ale tito spolupracovníci mohou lehce dostat do existenční krize, protože jim vypadne podstatná část příjmů. Hrozí také, že si najdou úplně jinou práci, a když budou tato opatření trvat dlouho, už se k nám nevrátí,“ vysvětlil Chalupský.

Divadla živoří dlouhodobě, natož teď, když nehrají. Důsledky pro ně mohou být fatální

sinfin.digital