Zápasník Pešta: MMA není sport pro vymlácené hlavy. Koluje tu pořád spousta stereotypů

Osmiúhelníková klec o průměru devět metrů, uvnitř dva bojovníci, nebo dvě bojovnice. Fenomén, který plní hlediště tisícovkami diváků a před televizní obrazovky jich usedají další milióny. Sportovní fenomén, který přitahuje nejenom tvrdé chlapy, ale i křehké ženy. Sport, který je nejrychleji se vyvíjejícím sportovním odvětvím, a to jak do počtu sportovců, kteří se mu aktivně věnují, tak i do geometricky stoupající řady fanouškovsků.

Smíšená bojová umění, v originále Mixed Martial Arts (MMA). Sport, který spojuje dohromady prakticky všechny směry bojových umění, konkuruje takovým sportovním fenoménům, jako jsou americký fotbal, baseball, basketbal či lední hokej. MMA je plnokontaktní bojový sport umožňující kopy, údery, zápas ve stoje i na zemi za použití technik různých bojových umění a sportů. Právě všestrannost, adrenalin a pestrost, které je možné v kleci vidět, zaručují atraktivitu tohoto sportu.

V zápasech MMA se vítězí knokautováním soupeře, vzdáním soupeře či jeho zraněním, výhrou na body nebo technickým knokautem. Největší a nejznámější organizací MMA je americká organizace Ultimate Fighting Championship - UFC. Souboje se konají v osmistěnné kleci – oktagonu i v klasickém ringu, většinou jsou rozděleny na tři pětiminutová kola, souboje o titul mívají kol pět.   

Letošní 9. listopad byl pro příznivce bojového umění opravdu velkým svátkem, v O2 Areně se odehrála OKTAGON 15 aneb „Bitva století“, kde Karlos Vémola odešel po pár vteřinách pokořen Atillou Véghem.

Vémola: Nenávist tu bude i po Zemanovi, Češi takoví jsou. Plivou na mě, ale jsem nejlepší

sinfin.digital