Zdravotníci bijí kvůli spalničkám na poplach: Ohnisko nevyhaslo, očkujte se

ČTK

lup

Spalničkami, které Moravskoslezský kraj zasáhly na konci března, se dosud v regionu nakazilo 130 lidí. Mezi nemocnými bylo i 19 zdravotníků. Přestože hygienici poslední případ onemocnění zaregistrovali 12. června, zatím podle nich nelze hovořit o tom, že by ohnisko nákazy vyhaslo. Před prázdninami navíc vybízejí k očkování. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnili krajští hygienici.

O vyhasnutí ohniska nákazy zatím podle hygieniků nelze hovořit, protože neuplynula dvojnásobná inkubační doba od posledního případu onemocnění, to je 42 dnů. V souvislosti s prázdninami a předpokladem četnějších cest za hranice republiky hygienici upozorňují na fakt, že s epidemií spalniček se potýkají i další evropské země jako Itálie, Německo, Rakousko, Anglie, Rumunsko či Bulharsko. Vyzvali rodiče, aby zejména v případech, kdy budou cestovat do těchto zemí, neodkládali očkování dětí.

„V této souvislosti doporučujeme u dosud neočkovaných dětí konzultaci s praktickým dětským lékařem, který zváží riziko a může rozhodnout i o dřívějším očkování dítěte. V případě zvýšeného rizika nákazy lze očkovat dítě od devátého měsíce věku,“ uvedli hygienici.

Nejvíce nakažených spalničkami stále připadá na okres Ostrava, kde dosud onemocnělo 106 lidí, jediným okresem v kraji, kde nákaza zaznamenána nebyla, zůstává okres Bruntál. Nejvíce nemocných, 61, je ve věkové kategorii nad třicet let a dále pak děti do čtyř let.

sinfin.digital