Že Hamáček nemá v ČSSD oponenty? Jen nejsou vidět a čekají na chybu, říká politolog

Víkendový sjezd ČSSD může být v jistém ohledu zklamáním. Jan Hamáček nemá v boji o post předsedy strany protikandidáta a podobně to vypadá, pokud jde o volbu prvního místopředsedy, kterým chce být Roman Onderka. Pocit, že u sociálních demokratů zavládl klid a jednota, ale může být jen zdáním. Podle politologa Lubomíra Kopečka mají Hamáček a spol. ve straně stále oponenty. „Spíš bych řekl, že teď nejsou vidět,“ říká. „Ožijí“ prý až v okamžiku, kdy přijde silný podnět. „V podobě slabého výsledku v evropských volbách, nějaké vládní krize způsobené například problémy premiéra se střetem zájmů a podobně,“ vysvětluje politolog pro INFO.CZ.

Politolog Kopeček připomíná, že Hamáček je v čele strany teprve rok. „Což je velmi krátká doba. Prosadil uvnitř strany krok, který vyvolal velké spory – tedy vstup do vlády. Jestli má účast v koalici pro ČSSD pozitivní efekt, není zatím z průzkumů jasné. Je to příliš brzy,“ uvažuje politolog.

Sociální demokraté v loňských komunálních a senátních volbách propadli, Kopeček ale připomíná, že je to převážně interpretované jako dojezd trendu, který se projevil už ve sněmovních volbách v roce 2017. „Logicky tak dává smysl teď neměnit předsedu a počkat, co jím prosazená účast ve vládě přinese,“ myslí si politolog.

Pokud jsme už dříve psali, že se pozice Hamáčka uvnitř strany do jisté míry projeví v tom, jak dopadne při volbě řadových místopředsedů ministr zahraničí Tomáš Petříček, Kopeček tvrdí, že se otázka síly či slabosti Hamáčka promítne spíše v počtu hlasů, které získá on sám při volbě předsedy, byť jde o volbu s jedním kandidátem. „Je dobré brát v úvahu, kolik hlasů dostane pro a kolik lidí hlasy zneplatní nebo bude hlasovat proti němu.“

A dodává: „Byl bych se spojováním hlasování pro a proti Petříčkovi s podporou Hamáčka opatrný. Petříček reprezentuje názorový proud, který je teď v ČSSD spíše v defenzivě. Tedy skupiny lidí spíše s modernistickou liberálně kulturní agendou. V jeho případě se to promítá do silné vazby na NATO a obecně Západ, která u řady lidí v ČSSD není populární.“ Právě proto – míní Kopeček – jsou vyhlídky, že ministr zahraničí projde na post řadového místopředsedy, jak si i Hamáček přeje, nejisté.

„Na druhou stranu si myslím, že řada funkcionářů sociální demokracie si uvědomuje, že dává smysl mít ministra zahraničí, který bude zároveň místopředsedou strany,“ vysvětluje Kopeček. Na otázku, proč to vidí právě takto, pak reaguje: „Protože to může pomoci viditelnosti strany na veřejnosti a dává smysl mít propojenou funkci místopředsedy pro zahraničí a stejný post ve vládě. I proto můžou hlasovat pro Petříčka, i když z jeho názorů nejsou nadšení.“

sinfin.digital