Že je demokracie v Česku ohrožená? To je slabé slovo, jsme na stupni 11 z 10, tvrdí politolog Doležal

Jana Bendová

Demokracie v Česku už je jednoznačně za nejvyšším stupněm ohrožení, tvrdí politolog Bohumil Doležal v rozhovoru pro Reflex. Dodává, že je vlastně normální, že si mnoho lidí současnou situaci přesto pochvaluje. Co Doležal naopak nechápe, je pasivita a ticho ze strany těch, kteří ke stavu věcí mají výhrady.

Zeptám se vás jako předsedy Klubu na obranu demokracie: je současná demokracie ohrožená, že je třeba ji bránit? Pořádáte i veřejnou diskusi, co pro ni můžeme udělat.

Určitě je ohrožená. Ohrožená je dokonce slabé slovo.

A kým? Nebo čím přesně?

Stručně shrnu jen hlavní události posledních pěti let:volba xenofobního a autoritářského politika se zjevnými sympatiemi k putinovskému Rusku a ke komunistické Číně do nejvyšší státní funkce. Pád (Nečasovy) vlády za podivných okolností. Jmenování vlády (Rusnokovy), nadané pouze prezidentovou důvěrou, která vydržela půl roku. Volby do Poslanecké sněmovny na podzim 2013, neúspěch tradičních demokratických stran, nástup Babišova multifunkčního komplexu (v politické rovině se jmenuje ANO).Čtyřleté postupné a potupné hroucení ČSSD. A konečně tři závěrečné akordy: volby do poslanecké sněmovny v roce 2017 – sněmovnu ovládlo ANO spolu s okamurovci a komunisty; opětná volba Miloše Zemana prezidentem; a menšinová vláda Andreje Babiše se smluvní podporou komunistů. Tím jsem odpověděl na otázku kým a čím je ohrožena.

Babiš je bezcitný. Celý život je predátor, nedával bych mu prostor jako Zeman, říká Hilšer

sinfin.digital