Ze státního Čepra kradli naftu ve velkém, navrtáním produktovodů měl podnik přijít o desítky milionů

Jan Hrbáček

Státní akciová společnost ČEPRO měla před časem navrtáním produktovodů přijít až o 200 miliónů korun. Podařilo se ale odhalit jen jednu krádež na Plzeňsku, kde škoda přesáhla „pouze“ 700 tisíc korun. Pachatel škodu zaplatil a dohodl se na vině a trestu. Celníci se přitom překvapivě zaměřili i na oznamovatele těchto obřích krádeží. ČEPRO samo připouští, že odhalený případ nemusel být zdaleka jediný.

Na přípravu krádeže pohonných hmot v obřím rozsahu s možnou škodou až 200 milionů korun upozornili na sklonku předloňského roku generálního ředitele ČEPRO Jana Duspěvu dva bývalí detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Zdeněk Blahut a Luděk Žákovec. Poznatek Blahutovi předal klatovský Petr Hájek, který později zemřel.

Utajovaných a sofistikovaných navrtávek, koncipovaných tak, aby dramaticky neklesl tlak v produktovodu, na což by díky měřícím technologiím ČEPRO přišlo, mělo být hned několik. Podle údajů informátorů dokonce tři na celém území republiky.

V létě se podařilo jednu z navrtávek odhalit, škoda ale přesahuje „jen“ 700 tisíc korun. K odhalení došlo překvapivě díky anonymnímu telefonátu, ne kvůli práci detektivů či celníků. Jeden z podezřelých navíc při zásahu západočeské policie utekl.

Důchodová reforma je existenční nutnost, finančně negramotné by měla řešit ČNB, míní ekonom

sinfin.digital