Zeman často jen provokuje. S milostí pro Babiše je to jiné, museli jsme reagovat, vysvětluje Výborný

Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného většina výroků prezidenta Miloše Zemana za komentář ani reakci nestojí. Pokud jde ale o případnou abolici pro premiéra, je to jinak. Opozice podle něj nemohla nečinně přihlížet. „Je povinností nás politiků k tomu jasně zaujmout stanovisko a říct, že nám není jedno, zda budeme žít v zemi, kde budou platit dvojí pravidla: jedny pro „vyvolené“, jiné pro zbytek lidí. My prostě musíme jasně říct, že chceme rovnost všech občanů před zákonem, rovnost v trestním řízení,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ.

Společně s předsedy dalších opozičních stran jste v úterý vyzvali pana prezidenta, aby přehodnotil případnou abolici pro předsedu vlády Andreje Babiše. Není to předčasné? Prezident přece zatím nic neučinil, pouze něco řekl.

Nemyslím si to. Zopakuji, k čemu jsme prezidenta vyzvali: aby ještě jednou zvážil a přehodnotil svou úvahu o rozhodnutí nepokračovat v trestním řízení.

No právě…

Ale ta úvaha byla z jeho strany deklarovaná. Tedy že pokud nějak rozhodne orgán činný v trestním řízení, v tomto případě Nejvyšší státní zástupce, tak že on bude nějak reagovat… Je to něco, co považuji ze strany pana prezidenta za nešťastné. Nezpochybňuji jeho právo na abolici, a to s vědomím, že ji prezident nemusí vůbec zdůvodňovat, ani jediným slovem. Je to zkrátka jeho pravomoc. Avšak avizovat ji takto dopředu, ještě před možným rozhodnutím Nejvyššího státního zástupce, považuji za nebezpečné.

Kolman: Milosti a abolice jsou historický prežitek, do demokracie nepatří

sinfin.digital