Zeman peskuje Kmoníčka za fiasko s návštěvou USA. Je to mimo, ať koukne do zrcadla, míní expert

Eliška Kubátová

Téma nikdy nerealizované návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě opět ožívá. V pořadu Události, komentáře České televize ho tento týden znovu nastolil český velvyslanec V USA Hynek Kmoníček, který hovoří o plánované realizaci návštěvy „na vyšší než ministerské“ úrovni. Vše ale nasvědčuje tomu, že místo Zemana si rukou s Donaldem Trumpem potřese premiér Andrej Babiš. Kvůli „neschopnosti“ dojednat setkání českého a amerického prezidenta se Kmoníček následně stal terčem nevkusného výpadu ze strany Zemana. Bývalí čeští diplomaté Petr Kolář a Cyril Svoboda ale v této souvislosti pro INFO.CZ upozorňují na to, že rozhodně nejde o chybu velvyslance. Zeman si za fiasko s vytouženou státní návštěvou v USA může sám.

Podle slov velvyslance Kmoníčka americké ministerstvo zahraničí v současnosti spolu s Bílým domem pracuje na „realizaci návštěvy vyšší než ministerské“. V úterý to uvedl v pořadu Události, komentáře s tím, že v tuto chvíli je Česko podle USA „v mnohem lepší kondici“. Dojednávání návštěvy může pozitivně ovlivnit fakt, že ČR má konečně vládu s důvěrou.

Český velvyslanec odmítl uvést, kdo konkrétně by se na návštěvu Bílého domu měl vydat. To si prý určí americká strana, která ale podle ambasadora zároveň musí zvážit, že „ze symbolického pohledu je pro českou stranu důležité, aby to byl prezident“. Následně dodal, že Spojené státy ale mají tendenci „zaměřit se spíš na úroveň premiéra“.

Politolog Kroupa: Zeman se změnil. Dřív s ním byla zábava, teď se mstí a zbyla mu už jen viróza

sinfin.digital