Zeman plíživě mění režim. Budeme hledat někoho aspoň trochu normálního, klidně i s ODS, říká Ferjenčík

Piráti v posledních týdnech plní mediální prostor především kvůli nebývale velkému vnitřnímu sporu, kdy se hádají přední tváře strany. Co se navenek jeví jako určitý precedent, není podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka ve skutečnosti tak vyhrocené. V rozhovoru pro INFO.CZ říká, že stojí za místopředsedou Jakubem Michálkem. A rozkrývá úvahy Pirátů a dalších opozičních stran ohledně hledání prezidentského kandidáta.

Umíte si představit, že by Piráti vedli kampaň za společného prezidentského kandidáta s lidovci nebo s ODS?

Mám vcelku bujnou představivost, takže si to představit umím. Ale vážně: dokážu si představit, že by Piráti, lidovci, ale třeba i ODS podporovali stejného kandidáta. A pokud se potkávám se zástupci stran z politického středu, případně z pravého středu, tak myslím, že mohu říct, že už dávno neprahnou po tom, aby byl prezidentem jejich člověk. Ta ambice je jiná, aby tam byl už konečně někdo aspoň trochu normální.

Ty požadavky myslím realisticky odpovídají funkci prezidenta. V určitém smyslu je to lepší, než když ODS trvala na svém kandidátovi a nominovala Přemysla Sobotku. Sice tak ukázala, že má svého pravicového kandidáta, ten ale (v roce 2013 – pozn. redakce) získal nějaká tři procenta hlasů. Chci tím říct, že se jednotlivé strany posunuly v tom smyslu, že má prezident specifickou roli v českém politickém systému, z čehož plyne, že je hlavně důležité, aby respektoval základní pravidla. Typicky třeba v situaci, kdy bude mít vláda většinu 101 hlasů, tak ji jmenuje.

Půr: Zeman rezignoval na poselství. Výjimečný řečník je pryč, Mynář se urval ze řetězu

sinfin.digital