Zeman poslal papeži dopis, ve kterém chválí Duku. Žádá o prodloužení kardinálova mandátu

ČTK

sto

Prezident Miloš Zeman dnes poslal papeži Františkovi dopis, jehož vznik avizoval před několika dny na TV Barrandov. Chválí v něm činnost kardinála Dominika Duky a vyzdvihuje jeho snahu o odstraňování bariér mezi církví a státem. Prezidentův dopis je reakcí na dopis několika českých katolíků, kteří duku naopak kritizovali a žádali papeže, aby jeho mandát neprodlužoval.

„Jeho Eminence Dominik kardinál Duka je v České republice mimořádně váženým představitelem katolické církve a je to též do značné míry právě jeho zásluhou, daří-li se nám postupně odstraňovat bariéry po dlouhé roky existující mezi církví a státem v naší zemi,“ píše Zeman.

Připomíná, že před rokem 1989 bojoval Duka proti tehdejšímu režimu, za což byl perzekuován a vězněn spolu s dalšími disidenty. Do dnešní doby se podle prezidenta Duka "oprávněně těší v široké společnosti pověsti vysoce morální osobnosti a neochvějného bojovníka za pravdu". Zeman v roce 2016 Dukovi udělil nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva, což v dopise zmiňuje.

Vražda novináře je Ficův konec, policie to ale nikdy neobjasní, říká Kuciakův kolega

sinfin.digital